top of page

Vier redenen om Taoïstisch te gaan trainen

Het is geen kleine keuze om aan de slag te gaan met de rijke oude "Chinese" formules en wijsheden. Startpunt is dat je voelt dat je met jezelf aan de slag wilt. Als je wilt groeien in je gezondheid, je mentale welzijn en je spirituele vermogens, dan zijn er zo veel paden die je kunt bewandelen en elk pad kost veel tijd en ook wat geld. Het is in ieder geval een goed idee om commitment te hebben aan een pad (of misschien twee paden), dat zal meer opleveren dan "een beetje hier en een beetje daar" rondsnuffelen.


Je kunt diep de Indiase tantra en yoga in, fanatiek gaan "Wim Hoffen", de weg van de Boeddha op gaan of op reis gaan in het Zuid-Amerikaanse sjamanisme. In veel opzichten maakt de route niet uit, de diepere kern is dezelfde! Zelfs diep verstopt onder de institutionele lagen van religies zoals het Christendom vind je in de kern dezelfde essenties. Dat is juist zo ontzettend krachtig: er is een diepere waarheid en wijsheid en die kan jou veel brengen.
Ik neem je mee in de vijf redenen waarom ik er van overtuigd ben dat het Taoïstische pad iets voor jou kan zijn. En dan bedoel ik specifiek het pad van de Taoïstische Interne Alchemie. Je hoeft er niet voor van China te houden. Er zijn geen religieuze dogma's die je hebt te volgen. Je gaat simpelweg aan de slag met een groot receptenboek vol met fysieke en meditatieve oefeningen die een onwaarschijnlijke samenhang en impact hebben. Mits je ze op een verstandige en structurele manier gaat trainen!


En, en, en.

Bouwen aan jezelf, je relaties en het grotere geheel. De Interne Alchemie van de Taoïsten excelleert in het werken op alle drie deze prachtige lagen, in verbinding met elkaar. Het is een pad van én vitaliteitstraining én bewustzijnsontwikkeling én het ontdekken van je vermogens om spiritueel te ontwaken. Alles in één, verbonden en in een verstandige volgorde en balans.


Uitgaande van De Drie Schatten is Taoïstisch trainen zo opgebouwd, dat je uitgenodigd wordt altijd de meeste tijd van de je trainen te besteden aan het gezond en vitaal maken en houden van jezelf in dít leven. Voor mij klopt dat. Dit leven doet er toe, het is niet een "voorspel" op het echte feest dat hierna pas komt. Er is geen hemel of hel, je vind hemel en hel hier. In dit leven. En dus kun je maar beter zorgen dat je in dit leven gezond bent en energie "over" hebt. Je traint je Jing lichaam, je levenskracht.


Om vervolgens te gaan investeren in je Chi lichaam: je bewustzijn, je verbindingskracht. In jouw relatie met de anderen om je heen. Emotioneel in balans komen, los komen van je gedragspatronen die nu nog vastzitten aan je trauma's en infantiele (kind) strategieën. Daarmee wordt je Wijze man of vrouw die constructief bij is voor zichzelf én voor intimi.


Tot slot zijn wij in dit leven om onze ziel te verrijken met nieuwe ervaringen. Zo ben ik daar met veel overtuiging naar geen kijken. Enerzijds beleeft onze ziel de polaire wereld, waarin dingen goed en slecht kunnen zijn. Anderzijds ga je juist weer meer ervaren dat je niet dit lichaam en deze (polaire) gedachten bent, maar dat je als ziel één bent met het grote geheel. Jij bent het grotere geheel. Dit is het spirituele pad van de Shen training.


Een waanzinnig receptenboek

Ok, die eerste reden is abstract, maar wie weet kun je voelen hoe bijzonder en rijk het is om alle drie die paden (Schatten) gelijk op te trainen. De grote vraag is: "hoe doe je dat?" en ook die vraag beantwoorden de Taoïsten helder, volledig en super concreet.


Denk jij bij meditatie vooral aan "jezelf leegmaken van gedachten en niets doen"? Dat is een prachtige meditatieve oefening. Maar er is zoveel meer dat je kunt doen in meditatieve zin. Je kunt juist ook heel actief zijn in meditaties! Je kunt reizen in een wereld die net zo groot is als het gemanifesteerde universum waar wij fysiek in leven. Jouw droomwereld, je Innerlijke Landschap is een plek waar je nu zelden bewust naar toe gaat, laat staan dat je er bewust dingen gaat waarnemen, sturen of maken. Maar dat kan allemaal wel en de Interne Alchemisten (die dus spreekwoordelijk lood in goud willen veranderen) hebben een programma voor je klaar staan met de ene na de andere waardevolle oefening.Naast meditaties leren ze je om gezond te staan en zitten, gezond te bewegen en daarbij niet alleen jezelf fysiek te bewegen, maar ook je energetische lichaam gezond te laten stromen. Wat een acupuncturist een handje kan helpen, dat kun jij zelf veel en veel effectiever! Ik ben zelf "pas" 2 jaar met deze oefeningen bezig en ik ken er vele tientallen. Allemaal een feest om te doen.


Je lichaam leren kennen en leren voelen

Dat brengt ons bij deze nog concretere reden. Je lichaam in de breedste zin (dus je fysieke lichaam en al je energetische lichamen; Jing, Chi en Shen) is zonder twijfel het grootste geschenk dat je ooit zult ontvangen in dit leven. Je weet al wel dat je een wonder bent, een machine die tot waanzinnige prestaties in staat is. En ik durf je te vertellen, je weet nog niet de helft van waar deze machine allemaal toe in staat is.


Wat doe je liever: jezelf verdiepen in een Sudoku, een tv serie, een magazine of een nieuw technologisch snufje? Of toch liever in jezelf, in die krankzinnig complexe machine die jij bent? Zodat je leert kennen wat jij werkelijk bent en leert voelen wat je allemaal waar kan nemen. Zodat je die machine gezonder kan maken, effectiever aan kan sturen en uiteindelijk er een hyper constructief apparaat van kan maken. Een machine waar iedereen graag mee in verbinding is. Waar iedereen raadt aan vraagt, steun bij zoekt, liefde bij vindt en plezier mee maakt.


Maak van jezelf het mooiste wat je kunt zijn en jij en al je intimi kunnen elke dag genieten van dat heerlijke wonder. Als je dit nog niet aan het doen bent, begin er dan vandaag nog mee! Daarbij, je lichamen helemaal bewonen is op zichzelf een manier om vrij te worden van stress en veilig te worden voor jezelf, je omgeving en... voor het grotere geheel ja ;-).


Zonder therapeut enorm ontwikkelen

Laat ik beginnen met zeggen: "Taoïsten zijn het ontzettend eens met de potentie van de Westerse dieptepsychologie." Therapie op basis van deze wijsheid kan heel veel brengen. Denk aan familieopstellingen, traumatherapie zoals EMDR en ander regressieve (terug naar het verleden) behandelingen. En toch is er een enorm belangrijke reden om terughoudend te zijn met therapeutische behandeling van jouwzelf én is er een enorm krachtig alternatief.


Zonder alle details erbij te halen; kun je je voorstellen dat dit soort regressief therapeutisch werk de client ontzettend veel energie kost? Het proces om terug te reizen naar de pijn in je verleden en die te voelen en vervolgens het beleven van "catharsis" als je de pijn kan doorvoelen en los kan laten, dat is een zeer intensief proces. Een goed getrainde Taoïst ziet meteen: dat kost je heel veel levenskracht (Jing). Als je je Jing training niet op orde hebt, dan is het dus sowieso riskant om op deze manier aan jezelf te werken. En heb je die training wel op orde, dan is het nog heel verstandig om terughoudend te zijn met dit soort "werken aan jezelf".


Gelukkig is er een alternatief. Je kunt leren om progressief aan traumaheling te doen. Je gaat dan niet "worstelen met de pijn in je verleden", er is geen catharsis, geen groot moment van ontlading. Je gaat heel bewust en gericht bezig met het maken van kleine stukjes nieuw verleden. Door hyper-constructief nieuw verleden te maken, waarbij je handelt vanuit Wijsheid en niet vanuit je door trauma ingegeven patronen, bouw je een heilzame "buffer" tussen jouzelf in het hier en nu en jouw verleden. Daarmee krijgen de trauma's minder grip op je en voilà, je hebt jezelf geheeld. Dit proces kost veel minder Jing. Het is veilig en je kunt het helemaal zelf doen. Tijd voor een duik in dat receptenboek?!Volg jouw pad vanuit verlangen

Welk pad je ook kiest, ik hoop dat je er in dit leven aan toe komst om een pad te volgen dat bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen mentaal of alleen fysiek, maar integraal op alle lagen van jouw zijn. Belangrijker dan welk pad je kiest, is dat je dat pad volgt vanuit een diep innerlijk verlangen. Er moet niets. Dit leven bestaat om jouw ziel in staat te stellen het leven in de breedst mogelijke zin te ervaren. Daar kan ook bij horen dat je veel pijn gaat ervaren en misschien ook dat je anderen veel pijn zult doen.


Wil je weer dichter komen bij wat je werkelijk bent? Dichter bij de pure kwaliteit van de ziel die je bent? Dan is er werk aan de winkel en het is mij een eer je mee te mogen nemen op die reis in jezelf!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page