top of page

De drie schatten in jouw Innerlijke Landschap

Taoïstisch trainen, dat doe je in je Innerlijke Landschap. Net als dat jij in het Uiterlijke Landschap bestaat (waar ik jou aan kan raken met mijn zintuigen), zo bestaat er ook jouw Innerlijke Landschap. Een plek die zich dus niet in de zintuigelijke "gemanifesteerde" werkelijkheid bevindt. Maar waar vind je jouw Innerlijke Landschap dan wel? Wat bedoelen de oude wijze Chinezen met de drie schatten die je daar kunt vinden? En waarom is het belangrijk om kennis te hebben van die drie schatten? Ik vertel het je graag!


Als er een werkelijkheid bestaat waarin dingen zich manifesteren, dan moet er ook een plek zijn waar diezelfde dingen in hun potentie al aanwezig zijn. Iets kan alleen tot manifestatie komen als het potentie heeft. Mocht je wat filosofie kennis hebben, dan herken je misschien dat dit idee ook in de teksten van de Griekse filosoof Plato terug te vinden is. Hij schrijft over een "ideeënwereld" waar je bijvoorbeeld het "idee" van een stoel kan vinden. Zonder dat dit idee bestaat, kan er ook geen echte stoel bestaan. Vergelijkbaar stellen de Taoïsten dat er een potentiële wereld moet zijn.


Die potentiële wereld kunnen we niet waarnemen of kennen, we kunnen er dus niet rechtstreeks iets mee. Maar als we weten dat die wereld er is en dat de dingen zich van daaruit manifesteren in de wereld van onze zintuigen. Alleen, hoe komen dingen dan van potentie tot manifestatie? Dat gebeurt via jouw Innerlijke Landschap. Neem een idee. Het is een gedachte, die je terugvindt in je Innerlijke Landschap. Handel je naar die gedachte, dan kan het idee werkelijkheid worden en breng je het uit potentie via jouw gedachte naar de gemanifesteerde wereld. Zie je al wat voor een belangrijke en bijzondere plek het Innerlijke Landschap is?


Wijs gedrag heeft er direct mee te maken of jij je Innerlijke Landschap constructief weet te gebruiken. Dat bepaalt namelijk de impact die jij hebt op de (gemanifesteerde!) wereld!

Over het Innerlijke Landschap valt gelukkig heel veel te zeggen. We kunnen er veel structuur in aanbrengen, waardoor we er meer grip op krijgen. Een van die structuren en meteen een zeer belangrijk, dat zijn de drie schatten. Die term "Chi", die gebruiken wij in het Westen heel breed, maar er zijn meerdere soorten "Chi". Drie om precies te zijn. En stuk voor stuk zijn ze pure rijkdom. Werkelijk zijn het je grootste schatten in dit leven! We beginnen bij de Jing.


De uitspraak ligt ergens tussen "Tjing" en "Djing" in. Net als dat voor het woord Tao geldt trouwens, daarom lees je naast Tao ook wel eens Dao en Daoïsme. Goed, Jing chi is het best te vertalen als "je vitaliteit". Als jij geen Jing in je fysieke lichaam hebt, dan leef je niet. Heb je voldoende Jing en stroomt die ook een beetje lekker door je lijf, dan ben je gezond. Vitaal. Wat een rijkdom, niet? De vitaliteit om dit leven te beleven! De Taoïsten hebben veel respect en aandacht voor de Jing en dus ook voor jou leven en het leven van alles in ons universum.


Om de Jing iets beter te leren kennen kun je je voorstellen dat er een energiecentrum in je buikholte zit. Het midden van dat centrum is ook het centrum van jouw Jing-veld. Want Jing is net als elke vorm van Chi een energieveld. In elke cel van je lichaam vindt je Jing energie en ook buiten je lichaam loopt je Jing-veld door. Jing stroomt door je meridianen (denk aan Acupunctuur) en het veld heeft Ei-vorm om jou heen. Dat ei is gecentreerd in je buikholte en het rijkt tot armlengte voor, achter, boven en onder je. Ik moet bij het Jing veld dan ook altijd denken aan de tekening van de Vitruvian man van Leonardo Da Vinci. Al is de vorm dan dus iets meer een ei, dan een cirkel. De cirkel wordt uitgerekt in de richting van je hoofd en je voeten.


Foto door Nidhi Bat via Unsplash.


Als je goed voor jezelf wilt zorgen in dit leven, dan heb je dus in de eerste plaats goed te zorgen voor je Jing. Een vuistregel is dat je ongeveer 60% van je Taoïstische trainingstijd bezig bent met Jing training. Vervolgens ga je ongeveer 30% van je trainingstijd werken aan een gezond Chi lichaam!


Ja, een van de drie vormen van Chi is... Chi! Deze schat is al een stuk minder eenvoudig onder woorden te brengen. Een aantal woorden die goed passen zijn Bewustzijn, Liefde en Verbinding. Het is net als je Jing lichaam een energieveld en het heeft ook een centrum. Je Chi-lichaam is gecentreerd in je borstholte, op de plek waar ook je hartchakra zich bevindt. Het Chakra systeem, als je het niet kent lees er dan hier meer over, in zijn geheel is onderdeel van je Chi lichaam.

Deze schat gaat dus over jou vermogen om lief te hebben, om verbinding met de ander te ervaren. Waar je Jing lichaam helemaal van jou is, daar is je Chi lichaam in contact met het Chi lichaam van anderen. Kom je een ruimte binnen en voel je de sfeer die er hangt, dan is het jouw Chi lichaam die de energie van de andere in de ruimte waarneemt. Je Chi maakt dat je je bewust kunt zijn, bijvoorbeeld van je gedachten en je emoties wat beide aspecten zijn van Chi. Je Chi kun je ook wel vertalen als jouw ziel.


Tot slot heb je een derde schat die zich centreert in je schedelholte. De Shen. Shen chi is een zeer abstract en onkenbaar iets. Het is het vermogen om spiritueel te ontwaken. De Shen is tijd- en ruimtevrij en daar kunnen wij ons met ons bewustzijn dus meteen ongeveer niets bij voorstellen. Jing is vebronden met ik, Chi is verbonden met wij en Shen is verbonden met... "het". Het vermogen om te verbinden met God, of met Spirit, of met Stilte. Elk woord dat ik hier gebruik is slecht een poging om het onkenbare te benoemen.


Dus, in jou bestaat het vermogen om dingen van potentie tot manifestatie te brengen. Jouw manifesterend vermogen is verbonden met je Innerlijke Landschap. Dat Landschap is om te beginnen te ordenen door drie energieën te onderscheiden: Jing, Chi en Shen. Om vitaler, wijzer en constructiever te worden ga je trainen in je Innerlijke Landschap. Dus je gaat leren werken met je Jing, Chi en Shen. Waarbij je, zeker in het begin, 60% van je trainingstijd bezig bent met zelfbehoud (gezondheid en vitaliteit), 30% met je verbindingskracht en met liefde voor anderen en dan kun je nog 10% van je tijd gaan leren besteden aan het ontwikkelen van je vermogen om spiritueel te ontwaken.


Je voelt het al aan, om met al die energieën te leren werken heb je heel wat te leren. Gelukkig hebben de Chinezen (en allerlei andere culturen over de hele wereld) al heel wat generaties voorwerk voor ons gedaan. En is deze kennis via Taotraining nu in het Nederlands en op een voor ons Westerlingen zeer begrijpelijke manier bij elkaar gebracht. Het is mij een eer en genoegen om jou te begeleiden in die trainingsreis!66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page