top of page

Het leven door je heen laten stromen

Mijn eerste blog op mijn net nieuwe website. Naar buiten treden met mijn passie voor het Taoïstisch trainen. Schrijven over onderwerpen die snel als controversieel of zelfs taboe worden betiteld. Bij dit alles voel ik rust en kracht. Er zijn geen twijfel als "moet ik dit wel doen" en ik voel opmerkelijk weinig spanning bij deze stap. Het voelt namelijk alsof ik het leven door mij heen laat stromen en dat is een zeer prettige ervaring.


Dat punt heb ik natuurlijk niet zomaar bereikt. Het duurde sowieso een hele tijd voor ik de Innerlijke Alchemie van de Taoïsten op het spoor kwam en daarna nog even voor ik mysterieschool vond waar ik me thuis voel. Eenmaal op dit pad begon er snel van alles te stromen, maar heb ik ook mogen trainen. Ik oefende om in mijn Innerlijke Landschap terecht te komen, daar te blijven en er ook dingen te gaan doen. Zelfs er dingen te maken. Dat klinkt nu heel cryptisch, maar het ervaren en maken van symbolen in je Innerlijk Landschap is werkelijk magisch. Het gaat om alchemistische processen, om figuurlijk van lood goud te maken. In jezelf.


Even iets over dat Innerlijk Landschap. Dat is een plek die jij ook al lang in jezelf kent. Het is de plek waar je bent als je je gedachten volgt en wanneer je je emoties aandachtig ervaart. Ook is het de plek, letterlijk het landschap, waarin je reist als je droomt. Een heel bijzondere plek dus en een ontzettend groot, rijk en diep landschap. Er is misschien wel meer te beleven dan in de fysieke "gemanifesteerde" wereld waarin wij zoveel met onze aandacht zijn.

Foto door Jonatan Pie via Unsplash.


Een bijzondere plek dus om te zijn, dat Innerlijke Landschap. Er bewust naar toe gaan en er dingen doen is aardig te omschrijven als mediteren. Niet alleen mediteren in de vorm die we van de zenboeddhisten kennen, waarbij je je geest kalmeert door bijvoorbeeld je gedachten los te laten. De Taoïstische oefeningen zijn actievere meditaties, waar je dus werkelijk het Innerlijke Landschap bezoekt en er gaat reizen. Reizen in jezelf dus.


De meditatieve oefeningen zijn een onderdeel van het Taoïstische trainen. Er zijn meer puzzelstukjes die de wijze Chinezen tot in de puntjes hebben uitgewerkt. Misschien ben je al wel bekend met Chi Kung en Tai Chi, bewegingsvormen van de Chinezen. Chi Kung heeft wat weg van het Indiase Yoga, maar het focust net op andere oefeningen en andere delen van je lichaam. Geen onbelangrijk verschil, maar onderwerp voor een latere post. Tai Chi is een mindful vorm van krijgskunst, waar de Chi centraal staat. Wij kennen in het Westen de term Chi wel, maar het was voor mij een kleine openbaring om van de Taoïsten te leren over verschillende energieën. Jing, Chi, Shen; ook een mooi startpunt voor een andere blog.


Foto door Irham Bahtiar via Unsplash.


Natuurlijk, deze eerste blog is meteen een inleiding op een aantal onderwerpen waar ik later meer over zal schrijven. Een van die onderwerpen zal ook zeker de Seksuele Kung Fu zijn. Werken met je seksuele energie, dat klinkt wellicht interessant, maar het wordt ook vaak als spannend of zelfs ongepast ervaren. Wat een ellende, dat we in onze cultuur zo ver verwijdert zijn geraakt van wijsheid, kennis en kunde rondom onze seksuele energie. Ik beloof je één ding: op Taoïstische wijze met je seksuele energie om leren gaan is een waanzinnig cadeau aan jezelf, je naasten het grotere geheel. Om met de woorden van mijn sifu (leermeester) Reinoud Eleveld te spreken: "verbeter de wereld, bemin jezelf".


Ik voel me dus al vrij om in mijn eerste blog dit onderwerp, seksuele kung fu, even aan te stippen. En met groot enthousiasme deel ik hier en in mijn workshops en trainingen over de kracht van het Taoïstisch trainen. Dat komt omdat ik in mijn Innerlijk Landschap een motor aan heb gezet die seksuele energie als "brandstof" gebruikt voor vitaliteit en bewustzijnsgroei. Ik heb geleerd om veel meer te voelen in mijzelf dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. De combinatie van die goed draaiende motor en dat toegenomen voelbewustzijn is een belangrijk deel van de reden dat ik het leven nu veel prettiger en krachtiger door mij heen kan laten stromen.


Dat is een manier om de Chinese wijsheid van het "Doen door niet doen" te ervaren. Dit doen door niet doen is zeker niet hetzelfde als niets doen. Het gaat om vertragen, om in overgave ervaren en om handelen vanuit een diep(er) innerlijk weten. Het is de kracht van dat innerlijk weten en dit handelen vanuit overgave die maken dat ik me zo kalm en daadkrachtig voel op dit nieuwe pad in mijn leven.


Al spelen de teksten uit het Taoïstische boek "Tao te Ching" niet direct een rol in het Taoïstische trainen, de teksten gaan wel over dezelfde wijsheid als die in dit trainingsmateriaal besloten ligt. Ik sluit deze eerste blog dan ook graag af met een quote uit dit boek vol prachtige poëtische teksten:


Wanneer ik loslaat wie ik ben, dan word ik wie ik zou kunnen zijn.
73 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Max Blaauwbroek
Max Blaauwbroek
Aug 16, 2023

Je bewandelt een mooie weg Crispijn. Mooi om te merken hoe voelbaar, tussen de woorden door, de passie is waarmee je er over schrijft. - Max -


Like
bottom of page